Επεξεργασία νερού

Επεξεργασία νερού πισίνας

Το φίλτρο της πισίνας κάνει την πλειονότητα των εργασιών για να κρατήσει το νερό μηχανικά καθαρό, αλλά τα χημικά είναι εκείνα που πρέπει να διατηρούν το νερό της πισίνας σε άριστη κατάσταση. Η χημική ισορροπία των ομάδων είναι σημαντική για τους ακόλουθους λόγους:
Τα επικίνδυνα παθογόνα, όπως τα βακτήρια, ευδοκιμούν στο νερό. Μια πισίνα γεμάτη με μη επεξεργασμένο νερό θα ήταν ένα τέλειο μέρος για να μεταφέρουν ασθένειες και μικροοργανισμούς από το ένα άτομο στο άλλο.
Το νερό με τη λανθασμένη χημική ισορροπία μπορεί να βλάψει διάφορα μέρη της πισίνας.
Νερό που δεν είναι σωστά ισορροπημένο μπορεί να γίνει θολό ή ακόμη να ερεθίσει το δέρμα και τα μάτια.
Για να απαλλαγούμε από παθογόνους παράγοντες στο νερό, απαιτείται ένας απολυμαντικός παράγοντας. Το πιο συνηθισμένο απολυμαντικό είναι το χλώριο, το οποίο είναι μια χημική ένωση διαθέσιμη σε στερεή κατάσταση, όπως το υποχλωριώδες ασβέστιο ή ένα υγρό, όπως το υποχλωριώδες νάτριο.
Όταν η ένωση προστεθεί στο νερό, το χλώριο αντιδρά με το νερό για να σχηματίσει διάφορες χημικές ουσίες, κυρίως υποχλωριώδες οξύ.
Το υποχλωριώδες οξύ σκοτώνει τα βακτηρίδια και άλλα παθογόνα επιτίθεται στα λιπίδια στα κυτταρικά τοιχώματα και καταστρέφει τα ένζυμα και τις δομές τους μέσα στο κύτταρο μέσω μιας αντίδρασης οξείδωσης.

Τα εναλλακτικά απολυμαντικά, όπως το βρώμιο, κάνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα με ελαφρώς διαφορετικά αποτελέσματα.